L’Esquella de la Torratxa

Inicio » República Catalana » El president del grup de l’ONU que va exigir l’alliberament dels presos desmunta els atacs d’Espanya

El president del grup de l’ONU que va exigir l’alliberament dels presos desmunta els atacs d’Espanya

Denuncia que l’estat espanyol ‘ataca el missatger’ en comptes ‘d’abordar la situació problemàtica que s’està identificant’.

captura-de-pantalla-2019-07-19-a-les-13.44.21-19134453-604x270

El president del grup de treball sobre detencions arbitràriesJosé Antonio Guevara, ha assegurat que les crítiques de l’estat espanyol contra l’organisme i ell mateix són completament infundades. En declaracions a TresPuntos Noticias, ha defensat que la decisió sobre la presó preventiva d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Josep Rull va ser unànime i en cap cas va ser fruit de pressions o afinitats amb l’advocat Ben Emmerson.

L’ambaixador d’Espanya davant l’ONU a Ginebra, Cristóbal González-Aller, va acusar Guevara i el sud-coreà Seong-Phil Hong, també membre del grup de treball, de conflicte d’interessos perquè van publicar comunicats conjunts amb Emmerson, quan aquest era relator de l’ONU, sobre vulneracions de drets humans a Egipte i la presó de Guantánamo. Espanya vol represàlies contra els experts de l’ONU que van exigir l’alliberament dels presos polítics 

Guevara ha negat qualsevol relació d’amistat amb Emmerson i ha explicat que és habitual que els diferents grups de treball i relators de l’ONU participin en causes conjuntes per evitar duplicitats en informes o comunicacions. A més, ha recordat que els grups de treball i els relators no tenen seu a Ginebra: ‘Es mencionava que compartíem cubicle o oficina i això demostra un gran desconeixement de com està estructurat el sistema de procediments especials.’ Ben Emmerson denuncia Espanya a l’ONU per haver menyspreat l’informe per la llibertat dels presos 

Segons el president del grup de treball, el comitè coordinador haurà de determinar si realment hi ha un conflicte d’interès, però ha reiterat que les acusacions són infundades. ‘En el codi de conducte o els manuals es regula o es prohibeix que els membres del grup de treball no puguin atendre peticions de persones que hagin passat pel sistema dels procediments especial’, ha declarat.

Guevara ha dit que està acostumat a les reaccions irades dels governs als seus informes perquè ‘als governs no els agrada que els diguin que es van excedir en les seves atribucions pel que fa al dret internacional, que van cometre algun abús en matèria de drets humans.’

Tanmateix, ha qualificat les acusacions contra ell i Seong-Phil Hong com a desproporcionades perquè cerquen ‘atacar el missatger i no abordar la situació problemàtica que s’està identificant’. De totes maneres, ha explicat que no és la primera vegada que l’estat espanyol reacciona amb virulència per actuacions de l’ONU. En aquest sentit, ha citat els informes de l’ex-relator Theo van Boven sobre tortures per part de les forces de seguretat espanyoles.

Guevara també ha negat que filtrés el dictamen sobre Junqueras, Sánchez i Cuixart a Nació Digital abans de fer-lo arribar a l’estat espanyol: ‘Nego categòricament l’existència de qualsevol filtració. A nosaltres no ens és de cap utilitat que la premsa es faci ressò d’una opinió abans que ho faci una font.’ Per això, ha afirmat que ha demanat a l’oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans que investiguin si l’informe es va filtrar des d’allà.

PerRedacció


Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

Jaume Satorra

Jaume Satorra

El hombre no posee el poder de crear vida. No posee tampoco, por consiguiente, el derecho a destruirla. (Mahatma Gandhi)

Ver perfil completo →

VOIX PER TÚ

PAU CASALS

Traductor de Google

ELS SEGADORS (The Reapers)

MI VIAJE A Turquía

SELECCIOS CATALANES

Sígueme en Twitter

EL TIEMPO EN MANRESA

booked.net

L’Indepéndecia

ARA ÉS L’HORA

VIA LLIURE

A %d blogueros les gusta esto: