L’Esquella de la Torratxa

Inicio » República Catalana » La presència de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu certifica una gran derrota d’Espanya

La presència de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu certifica una gran derrota d’Espanya

Finalment Junqueras no podrà assistir al ple d’Estrasburg després de la decisió del Tribunal Suprem espanyol, acceptada pel Parlament Europeu, i està pendent del recurs al Tribunal General de la UE-

h_3592159-604x270-1

Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín podran començar a exercir avui a les cinc el seu càrrec de ple dret, mig any després d’haver començat la legislatura al Parlament Europeu. Aquell dia, el 2 de juliol, encara no eren reconeguts eurodiputats amb immunitat i el perill de detenció a Estrasburg va aconsellar que romanguessin a Alemanya i no entressin a l’estat francès, territori hostil per als membres del govern exiliats. Però la situació ha girat com un mitjó després del revés del Tribunal de Luxemburg al Tribunal Suprem espanyol. El president de la Generalitat, Quim Torra, els acompanyarà a l’eurocambra amb tot el govern i el president del parlament, Roger Torrent, i sengles delegacions de JxCat i ERC. Dimarts, Puigdemont i Comín intervindran al ple de l’eurocambra.

Tot i la clatellada de la justícia europea, Manuel Marchena ha impedit que el també eurodiputat Oriol Junqueras acompanyi avui Puigdemont i Comín, inhabilitant-lo de facto i fent cas omís de la sentència de Luxemburg. El Suprem va limitar-se a dir que l’acceptava, però que no l’aplicaria en el cas del president d’ERC, sinó d’ara endavant en casos anàlegs, perquè ja era condemnat. El contrast entre la situació de Puigdemont i Comín i la de Junqueras és la palla a l’ull de la justícia espanyola, que ha entrat en un terreny incert i ha volgut imposar el seu dret intern a l’europeu, superior jeràrquicament. Quin recorregut té ara la defensa de Junqueras contra la decisió del Suprem?

Divendres, el Parlament Europeu va comunicar que acceptava la decisió del Suprem de retirar la condició i les prerrogatives d’eurodiputat a Junqueras i va justificar-ho argumentant que, segons la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), havia de ‘prendre nota sense dilació’ de les resolucions dels tribunals estatals, en aquest cas del Suprem espanyol. Poca estona després, la defensa de Junqueras anunciava que presentaria un recurs contra la decisió de l’eurocambra al Tribunal General de la Unió Europea, que forma part del TJUE, per continuar defensant-ne els drets. En conseqüència, probablement el Tribunal de Luxemburg s’haurà de tornar a pronunciar sobre el cas Junqueras i sobre l’aplicació concreta de la sentència del 19 de desembre per part del Tribunal Suprem espanyol.

El suplicatori a l’horitzó

L’eurocambra haurà d’afrontar aviat la petició de suplicatori contra Puigdemont i Comín del jutge Pablo Llarena. El magistrat instructor del Suprem no va retirar-los les euroordres i pretén que el Parlament Europeu els retiri la immunitat per continuar-los perseguint judicialment. A més, va ratificar l’ordre de detenció a l’estat espanyol i va afirmar que la immunitat no s’hi aplica perquè estan processats. Així funciona el suplicatori a l’Eurocambra a quèpodrien sotmetre Puigdemont i Comín

Però el procediment del suplicatori pot allargar-se durant mesos. Mentrestant, Puigdemont i Comín podran exercir d’eurodiputats i moure’s lliurement per qualsevol estat, tret de l’espanyol pel perill de detenció. A més, el suplicatori permetrà que puguin explicar-se al Parlament Europeu i relatar com la justícia espanyola ha vulnerat els drets de Junqueras i de tots els presos polítics i represaliats a Espanya arran del referèndum del Primer d’Octubre.


Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

Jaume Satorra i Hervera

Jaume Satorra i Hervera

El hombre no posee el poder de crear vida. No posee tampoco, por consiguiente, el derecho a destruirla. (Mahatma Gandhi)

Enlaces personales

Ver perfil completo →

PARAULES D’EN LLUIS COMPANYS

PAU CASALS

Traductor de Google

MI VIAJE A Turquía

LA FIBRA DE CATALUNYA

Licencia de Creative Commons L'Esquella de la Torratxa  está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.